FRAKTFRITT – VID ORDER ÖVER 499 SEK

Konferensen om kött & hälsa

I veckans avsnitt av Biohackpodden har vi med oss Olle från Carnivore Sverige som berättar om konferensen om kött och hälsa.

Biohackpodden, i samarbete med BiohackBalance – en webbshop och plattform för livsstilsoptimering.


Transkibering Konferensen om kött & hälsa

I veckans avsnitt av BIOHACK-podden har vi med oss Olle från Carnivore Sverige som berättar om Sveriges första konferens om kött och hälsa. Då kör vi med Olle Sjöland och du har ju varit med förut och jag presenterar säkert ditt namn då också, men även då känd som Carnivore Sverige på YouTube, va? Det är Carnivore Sverige, anleder det? Ja, precis. Där du precis, och det tycker jag att alla borde gå in och kolla på, och det kan du berätta lite kort om också, men du körde precis för ett par veckor sedan en rant eller en reaction-video på, nu kommer jag inte ihåg töntens namn, men det var om rapsolja i alla fall.

Ja, precis, Matgeek. Just det, så det var ju ändå tönt. Men varför denna reaction-video, vad för sånt hat mot just rapsolja? Därför att han har ju, jag tror det är 300 000 följare, och han har ju mycket inflytande, den här Matgeek, och han börjar ju sin YouTube-kanal som att han är väldigt intresserad av matlagning och så, och det är han väldigt duktig på och brinner för.

Men nu när han ska gå över och köra lite mer så här, ja men vad är hälsosamt, vad är inte, och prata hälsa, då märker man ju att han inte har någon, alltså ingen koll alls. Och ingen hade reagerat på den videon, och det är väldigt mycket positiva kommentarer i hans kommentarsfält, så jag tänkte, nej fan. Och dessutom är det ju rena ramar lögner han drar i videon.

När han säger hur oljan hettas upp till exempel, att han säger att det är bara 80 grader, men det är ju bara första delen av processen ju. Han glömmer ju nämna den andra delen som är deodoriseringen som det kallas, där det är när man har ånga som blir typ 240 grader varm, och så att du värmer upp den mycket varmare än 80 grader. Men han glömde ju nämna det.

Så ja, nej jag kände mig tvungen att göra, och folk gillar ju lite drama och så här, och jag gillar kanske inte det jättemycket, men det får ju views och indirekt så blir det positivt då. Men sen också en sak som du lyfte i videon som jag tycker vi kan bara nämna lite kort också. Det var ju det att han hade pratat om att rapsolja inte är så farligt, och att han gjorde den videon utan att det var några vinstintressen från hans håll.

Sen gjorde du då en uppföljning på den videon där du visade liksom vad hans produkter innehöll som han själv gör då, som då var väldigt mycket rapsolja baserat. Exakt, och det tyckte folk var ganska kul. Och sen så har han ju gått ut nu i efterhand, för han har fått massa kommentarer på sin YouTube och har sagt att, ja men jag säljer inte dem längre.

Bara ja, nej, okej. Men ett, vad får du kvar hemsidan? Två, han lägger djupt det på ett sätt som att, nej jag har inget incitament överhuvudtaget och alla som har något säljintresse är idioter. När han själv har haft det.

page1image62133536 page1image62130208

Och det är också en psykologisk liksom spärr att, om han ska säga nu att rapsolja är dåligt, ja men då har ju hela hans, alltså även om han inte säljer det just nu, men hela hans försäljning tidigare har ju varit en scam då. Så att det är ju psykologiska processer som stoppar en för att tala sanning om, nu tror jag att han tror på det han säger. Så att, nej för mig så spelar det inte så stor roll om han inte skulle sälja det just nu.

Eller så. Vilseliga det lite grann bara. Ja, ja, ja.

Hade han bara varit helt öppen med det i videon och bara, ja tidigare så har jag ju sålt produkter med jättemycket rapsolja. Bara så att alla vet det. Ja, nej då är det lugnt ju.

Men just att han är så sneaky med det, det är det. Och sen är det ju det här också, absolut om man gillar att laga mat, som du säger, då får man ju gilla att laga mat. Men när man drar, när man förväxlar att laga mat som är god eller som liksom, förstår mig, liksom bara rent smakmässigt syfte.

Och sen när man liksom gör ett likhetstecken att när mat är gott så är det också nyttigt. Det är ju det som blir lite skitande. Exakt, och människor som inte är insatta hamnar oftast i två olika läger, beroende på vad det är för typ av person.

Det ena lägret är där Matgeek har hamnat, att ja men bara forskare säger det. Du vet, han vet inte ens vilka olika typer av studier som finns. Men bara en forskare säger det så är det sant.

Och sen det andra lägret, det blir ju kanske att ja men allting som är alternativt och inte mainstream är sant. Som vi har pratat om tidigare, det här med att man kanske hamnar i så här yoga-rörelser. Vilket också kan bli lite konstigt.

Så att jag är väl någonstans, liksom jag försöker faktiskt förstå forskningen och liksom utbilda mig i ämnet. Och därefter dra slutsatser. Vilket man märker att han inte gjort.

Han bara copy-pastar. Forskningen säger, jo men vilka studier finns då? Vad är en observationsstudie? Nej du, vi har ingen aning. Vad är en RCT-studie? Han vet inte.

Man märker det när han pratar. Han kollar bara forskning där man betalas mest pengar. Som är mest vinklad.

Exakt. Lite så. Men det är inte därför vi är här idag och pratar om din Youtube-video.

Man kan kolla på den, jag länkar till den här nedan. Så kan man kolla på de två videorna i alla fall. Och på hela din kanal.

Men man kan ju börja där, det är ju en bra start. Därför du är inbjuden idag är ju för att du gör ju någonting annat som är mycket mer intressant. Och inte drama.

Utan det är ju faktiskt att sammanföra folk till våren tror jag. I april om jag inte har helt fel. Kanske inte helt satt.

Där du och din kollega ska anordna en k-nivå konferens. Precis. Varför detta? Ja men alltså det växer ju väldigt mycket.

Det har ju växt väldigt länge. Speciellt i USA. Men nu märker man ju i Sverige så blir det större och större.

Speciellt typ senaste ett året tycker jag. När de här k-nivå influencers på TikTok. Speciellt för alla kör ju TikTok nu för tiden.

Det är där jag tycker mest människor har sett det. Och att fler och fler börjar testa och märker. Oj, det finns faktiskt hälsofördelar.

Och det var ju nu på… Igår så var det ju något inslag på TV4 om det. Och det är ju liksom varje månad så är det någonting på de stora nyhetskanalen om det. Och att människor som kör det kan ju känna sig ganska kanske utstötta just inom det ämnet för att Va, äter du inte grönsaker? Och så här.

Och de kanske inte har någon i sin närhet som tänker på hälsa på det sättet som de gör. Så att det var ju min första tanke. Att bara jo men vi vill få ihop folk så att man faktiskt kan prata med likasinnade och inte känna sig så ensam.

Och kanske skapa lite kontakter och så här. Och sen så kombinerat då med intressanta föreläsningar och andra event där publiken kan interagera med oss och ställa frågor och så här. Så ja, det var helt enkelt tanken att det är kul att komma igång med lite IRL-event så att inte bara sitta på nätet utan faktiskt göra något på riktigt också.

Vi behöver ju träffas. Det är det jag tror i alla hälsolägen så behöver vi ju ses och prata med varandra och se att man inte är CP-skadad. Det var ju likadant också när LCHF-trenden vart superstor.

Det kan ha varit runt 2010. Då vart det ju ungefär lite grann samma sak. Äter inte du kolhydrater? Det är ju jättefarligt.

Det kan inte vara hälsosamt att inte äta kolhydrater. Jag kan tänka mig ändå att karnivåer är på väg åt samma håll som LCHF var för 10-15 år sedan. Har ni några som är klara som kommer att föreläsa det? Hur tänker ni det? Vi har en klar.

Vi ska försöka ha lite mixat material. Lite fakta. Intressanta ämnen om kollestrol och så här.

Då kanske man kan sätta det på lite högre nivå också. I och med att publiken lär ju vara översnittet om vi säger så kunskapsmässigt. Speciellt inom de ämnena.

Men så kanske vi vill ha lite om hållbarhet. Varför kor behövs för att marken ska må bra och faktiskt att det inte är något klimathot med kor som fiser. Olika hälsoresor.

Vad har folk upplevt? Vad har folk upplevt av Carnivore? Det är inte vi själva som kan gå in om

det behövs. Annars kör vi folk utifrån då. Vi kommer inte ha så stor budget heller.

Vi kommer inte betala folk. Vi bjuder på middag. De får lite kött.

Så kommer de bli glada. En enkel meny. Exakt.

Kommer det kosta för den som besöker? Ja, det kommer kosta. Det är inte gratis att hyra en lokal i Stockholm om vi säger så. Har ni sånt klart vilken lokal ni ska vara i? Nu sa jag april.

Jag tror att jag läste åttonde april men jag kan ju ha fel på femte april. Lördag, femte april. Vi kollar runt på lokaler just nu.

Vi har ju satt minimum att det ska vara 100 sittplatser. Men skulle vi hitta någon för ett okej pris med 200 sittplatser och det verkar som att intresset finns så kommer vi boka det. Och Stockholm då såklart? Ja, Stockholmsområdet i alla fall.

Jag återgår lite grann här med hälsan. Vad har du hört? Nu var du med för några månader sen och pratade om att karnivåer är stort men vad har du kommit över för olika hälsoresor som folk har gjort? Kan du se någon samband med att det är många som har ätit att de lider av samma sak och att det har kommit i fas med när de har gått över till karnivåer eller är det lite olika saker att en vill gå ner i vikt och en har problem med detta? Kan du se något samband med varför folk testar karnivåer från första början? Det vanligaste är nog magetarmproblem skulle jag säga. Ont i magen, IBS som det kallas.

Hittepådiagnos. Men även orkeslöshet. Hjärndimma som folk kallar det.

Att vi är så kollidatsberoende. Om vi inte har ätit på två timmar så blir det panik. Folk vill nog känna hur det är att gå på ketos där hjärnan är väldigt stabil och man har en väldigt mental klarhet.

Men annars är det ju speciellt hos dem som är äldre som har haft fler år på sig att fucka upp då hinner man ju kanske få riktiga så kallade sjukdomar också. Hos den gruppen så är det mycket att de vill lösa testarna och specifikt se om det löser för de har testat allt och de får ingen hjälp av vården. För de säger ju att det inte finns någon hjälp att få.

Kommer du dit och du har MS eller Parkinson du har ulcerös kolit alltså vad du än har så kommer de säga att ja men ta det här pillret så löser vi symptomen men vi vet inte vad det beror på. Jag brukar säga det gå in på 1177 och sök på valfri diagnos och sen kolla på orsak då står det ju nästan alltid genetiskt eller vi vet inte, slump. Och så säger de samtidigt att forskningen går fram mot jättemycket men ändå så har de ingen aning om vad 90% av grejerna beror på och de grejerna är saker, det mesta av det har vi aldrig haft tidigare.

Det fanns liksom inte för några tusen år sedan eller några hundra år sedan i vissa fall beroende på vilken diagnos. Nu kan jag ta en personlig grej jag har en pappa som har haft han fick blodkropp i sin vad när han var mellan 55 och 60 och sen när han var mellan 60 och 65 så fick

han blodkropp i andra vaden och nu i åras 2024 då är han alltså 74 år gammal då fick han ljumsskåderbrock tror jag det heter det är väl också typ blodkropp den största kroppspulsåden om jag har förstått det rätt och blev jättejättesjuk alltihop och sånt det slutade med i alla fall att han i september fick amputera ena benet ovanför knät det är ju tungt och man kan ha olika saker och teorier kring det men det behöver inte jag gå in på hur som helst så ringde han mig nu tidigare i veckan och sa att läkaren kommer erbjuda mig och mina två syskon att vi kan gå och röntga oss för att hon säger att det här är läkaren då säger att det här är ärfligt ja kolla jag visste det alltid så alltså då ville de att vi skulle röntga oss för att se om det är ärfligt att jag också kanske måste amputera benet och då har man som jag då har förstått då har de inte frågat hur min far har ätit vad han har haft för kost vad han har gjort utan han har bara fått amputera benet nu har min pappa varit väldigt aktiv och åkt Vasaloppet och varit liksom motionerad mer än medel liksom och då har han ju trott att han har varit hälsosam men han har också ätit kohlydrater väldigt mycket och han har också ätit typ var tredje timme han bor i Norrland och i Norrland har man också en ganska hög fikakultur som man fika gärna liksom eftermiddagskaffe klockan tio med någon bulle klockan två med någon bulle och så kanske man äter en kvällsmacka klockan åtta och så vidare och det har han ju gjort sen så länge jag kan minnas och säkert även innan min tid men det har liksom läkaren det kollar de inte de tänker bara amputera benet för han har fått blodpropp och det kan vara älfligt mm precis jag tycker Paul Saladino han hade en bra liknelse jag minns inte den exakt men det är ju det här med epigenetik alltså att det är klart att det är genetiskt vilka förutsättningar man har om vi tänker olika luckor jag säger att det finns hundra olika luckor det finns mycket fler så kanske du har din luckan som är amputera benet på grund av de här problemet de kanske är öppna för dig men du måste ha kulan för att stoppa ner i den luckan alltså dålig kost dålig livsstil annars är det helt mer eller mindre omöjligt att få det det är inte som att kulan kommer från ingenstans och stoppas ner av sig själv det är det som är grejen sen kanske vissa har jättemycket dålig genetiskt och ett sjukdomsperspektiv att de har 50 luckor att öppna de kanske kan få allting om de fuckar upp de måste vara väldigt precis men kulan kommer inte teleporteras in i det hållet från ingenstans utan det är du som måste fucka upp dig själv och det är det man kallar epigenetik att miljön triggar generna och det stämmer ju också för någonstans då det som kan vara det mest ärfligt det är att jag har sett hur min pappa har levt så jag kan ha kopierat hans levnadssätt eftersom jag är uppvuxen han äter på samma sätt det kan ju vara det är mer en vana att man blir påverkad av en äldre person som gör att man fortsätter den vanan och aldrig frågar sig varför gör jag på detta sätt utan att tänka efter exakt och det är väldigt mycket en psykologisk effekt tror jag svenskar i allmänhet ser oss som ett väldigt kopande folk vi har väldigt mycket psykologiska hanteringsmekanismer begravda så att det är väldigt lätt för oss att acceptera det är väldigt lätt att ta till oss det att det är otur det är gener, det är slump för då kan vi bara begrava att det har med vårt eget beteende att göra så då kan vi fortsätta med den hanteringsmekanismen så det är väldigt smärtsamt det verkar som att de hellre tar en sjukdom än att gräva upp de här psykologiska smällarna det är så djupt rotat de här spärrarna, hanteringsmekanismerna så många de kommer aldrig erkänna någonsin att det var jag som fack upp och jag måste förändra någonting utan det är otur det är slump, det är genetiskt skönt exakt, du kan skylla på någon annan för det är ju jävligt jobbigt

och så är det ju med allting också hela svenska myndighets upplägget är ju en förälder som du ska kunna skylla på exakt sen en annan fråga som jag vet säkert du får, men som jag vet många påstår och du är ett bra exempel för nu har jag ju sett bilder på hur du äter daglig lax dina mål har ju du visat upp för mig men det är ju det att det ska vara så dyrt att vara karnivor och då är jag bara lite såhär du kanske inte har stenkoll på det men vad ungefär hur mycket pengar i veckan lägger du på mat typ 4 av 5 brukar det bli men när jag åt blandkost så var det kanske 4000 alltså det är inte någon stor skillnad i månaden då? ja precis och det är ju jag tror det är mycket det här med att folk är så inpräntade i det här med kalorier om vi tänker kalorier ja men då då tänker ju folk, om jag ska upp till 2500 per dag, ja då blir det ju mycket dyrare med kött fast grejen är att kroppen har ju inga metabolasystem där kalorier förbränns, alltså det är inte kalorier som förbränns det är liksom näringsämnen som vi tar till oss och animalier har ju mycket mer så jag tänker mer, ja men hur mycket näringsämne får du i det per krona istället för att tänka kalorier det är det som blir så fjantigt och dessutom är ju alltså fett och även om vi skulle tänka kalorier så är ju fett mycket billigare än protein generellt sett när det gäller, i animalier då just det, alltså kycklingklubbor är ju billigare än kycklingfilé kycklingvingar är billigare än kycklingfilé så det är många tänker för att vi är så inpräntade att vi ska ha så lite fett för att det är farligt ju på grund av kolesterol det gör att de tänker, åh då måste jag äta en massa kycklingfilé och fläskfilé och oxfilé, du vet de här fettsnåla produkterna vara men det är ju inte alls så då hade jag ju svalt i hjäl det går ju inte när man alltså du måste äta mycket fett och det är ju billigt med alltså många feta produkter är ju rätt billiga så det är ofta det, alltså de vanliga misstagen det är ju att man tror att det ska vara det här, lågfett och massa protein nej tvärtom du kan ju nästan få ibland, alltså om du går till en lokalbonde så kan du ju få alltså istor eller så här talj då, alltså direkt, alltså fett från djuret kan du ju nästan få gratis ibland det är ju ofta sånt de slänger bort så pass mycket ser vi upp till när det är det mest näringsrika enligt mig, men ändå så är det det som mer eller mindre slängs bort är det någonting du gör själv, går till den lokala bonden och köper kött eller är du duktig på det eller går du mest till Ica och handlar bra produkter där? Ica just nu, men när jag flyttar till Skåne igen så då kommer jag hitta, när jag är på hemmaplan så kommer jag hitta en lokalbonde och se vilka produkter jag kan få ut därifrån och då kan man ju få oprocessad eller opasteuriserad mjölk också för det är ju olagligt att sälja via Ica Ica får inte sälja det men de får sälja matgrix, rapsoljesås men inte opasteuriserad mjölk så där har vi en liten jämförelse men går man till en bonde då är det ju lagligt, då får de ju sälja x antal liter i veckan så på det sättet kan man fixa det Exakt, det vet jag faktiskt att det gjorde faktiskt min fru som gick på vegansk kost ett tag men när hon när det fuckade upp hennes hormoner och alltihopa och de också då råmjölk säger hon, men det är väl samma sak? Nej det är lite förvirrat där med terminologin men på engelska raw milk är ju opasteuriserad mjölk och råmjölk är väl egentligen den här första alltså det man får från typ när precis gossan har fått en kalv så får du en lite annan typ av mjölk kolesterol heter det på engelska och det är det som är råmjölk på svenska, så jag brukar bara säga opasteuriserad mjölk så förstår man för det är bara ett par veckor du kan få ut den här och det är jättedyrt om du ska köpa just den, alltså råmjölk just det hon köpte det i alla fall det var typ en av hennes första steg att ifrångå den veganska kosten och det gick ganska fort också att hon tog den, hon kände en ganska stor skillnad hon kände ganska snabbt med att dricka sån mjölk att det hände

liksom ja, det hände någonting i hennes kropp ganska fort och hon såg en klar förbättring inte alls efter många, alltså jag tror att det bara handlade om dagar så kände hon en klar förbättring precis det är ju en levande bakteriekultur så som den ska vara så det är inte så konstigt sen exakta mekanismerna det är ju bara spekulationer men det är ju förmodligen en av mekanismerna och sen den andra är att mjölken kanske blir inflammatorisk alltså att proteinet kan bli inflammatoriskt när det hetas upp det är ju en annan teori varför folk reagerar bättre på opasteuriserad mjölk då just det och vissa som till och med, alltså allergiker kan äta, eller dricka opasteuriserad mjölk bara oj, jaha, det hade inte med allergisk att göra det var bara något annat du har vart så himla kemisk och knepig och sen också en annan grej det kanske vi tog upp förra gången du var med också det är ju det här med att äta rått kött så farligt men enligt många, men inte enligt dig för en stor del av din kost består ju då av att du äter helt rått kött mm precis nej vi har väldigt starka system, sinnen som kan genom näsan och smak så känner vi av om någonting är dåligt eller inte med naturliga råvaror det är ju lite mer frågetecken kring andra råvaror som vi aldrig haft om våra system är utvecklade efter det till exempel ultraprocessade vegetabiliska oljor och så men nej, det är ju inga alltså det som luktar egentligen när någonting blir gammalt det är ju inte ens bakterier som luktar det som luktar dåligt är oxideringen just det och det är egentligen att någonting rostar kan man säga så att köttet biologiskt rostar och så sprider det sig så att det är inte själva bakterierna, bakterierna är bara där av en konsekvens av att det är döende vävnad för att då kommer, när det väl kommer döende vävnad, då kommer vissa bakterier vilja äta upp dem den döende vävnad så de är inte, om det var bakterierna som var det farliga då för oss, då hade det ju varit de som hade luktat äckligt för då hade våra system varit anpassade till det annars hade vi inte existerat just det, evolution liksom jajaja ja, grymt jag tänkte att vi skulle runda av lite men jag nämnde ju att du skulle göra detta med en kollega kan du nämna lite kort om vem hon är eller vad man kan hitta av vad hon gör för någonting man kan ju säga att jag och hon har monopol på det är bara vi som kör Carnivore i Sverige då och pratar om det på sociala medier så mycket då och jag kör via Youtube och hon kör mycket via sin, också Youtube då men också via en hemsida då men hon heter Beef Boss så hon gör mycket matlagningsrecept, alltså Carnivore recept då så att hon är mycket inne på det då, medans jag gör mer intervjuer och människors hälsoresor och så vidare så jag bara jag tänkte, ja men varför vara konkurrenter om vi säger så när vi kan göra någonting tillsammans så jag bara skrev till henne, ja men och då hade hon redan funderat på att göra ett sånt här event så att det kom väldigt naturligt att ja men det är klart vi ska göra det samverkan är alltid bättre då går man in på Carnivore Sverige och där hittar man inspiration och vill man faktiskt då hitta nästa steg då till att börja leva efter själv så fortsätter man vidare från dig in till hennes hemsida och hittar bra recept exakt, exakt grymt och jag kommer försöka hålla det uppdaterat hela tiden och jag ska säga att det heter eventet heter, det har jag inte sagt meet and greet så att det är lite ord som meet med ea då, ja exakt så vi har meetandgreet.se redan också, just det så det kommer uppdateras när biljetter släpps grymt, då får man gå in och hålla lite koll där och så får jag tacka för det här Olle Tack så mycket du Tack till elever och personal vid Carnivore Sverige

Konferensen om kött

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FRAKTFRITT – VID ORDER ÖVER 999 SEK
Sök
Stäng denna sökruta.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.