Simon Hallström gäster Biohackpodden och pratar bland annat om fördelarna med värmeträning och om sitt mål att ta rekord på den Svenska klassikern
Biohackpodden, i samarbete med BiohackBalance – en webbshop och plattform för livsstilsoptimering.
Joina även vår Telegramkanal och diskussionsgrupp om biohacking och hälsa.
https://open.spotify.com/episode/43fCeIi8uAxVKOAtJ51agL?si=eYXrNMmoSKe4HS6WzScIWQ
Transkibering Värmeträning med Simon Hallström
Simon Hallström, du har ju varit med en gång i podden så du behöver ingen större vidare presentation, men du kan ju få berätta lite kort. Nu är vi mitt inne i din tävlingssäsong så vi kan börja där lite kort hur det går med tävlingar och träning och vad du egentligen gör för någonting. Ja, jag heter Simon Hallström och tävlar och tränar i skidskytte och numera sedan ett år tillbaka även coach i skidskytte nästan på heltid i och med att jag har varit tränare på skidskyttegymnasiet i Östersund.
Och som du sa så är ju säsongen igång, det är ju världskupp-tävlingar på tv var varannan helg och utöver det så finns det ju en IBU-kupp att åka och det finns en Sverige-kupp att åka i Sverige. I år har jag åkt mycket på den nationella Sverige-kuppen och kroppen tycker jag känns bra. Sedan skyttet har också gått relativt bra, men som alltid går det lite upp och ner i skidskytte att man är nöjd med många lopp och man är mindre nöjd med en del lopp.
Det är svårt att få till helheten att kropp och skidor och skyttes stämma fullt ut på en tävling. Men det är väl det som är charmen med det brukar jag säga och det är därför man fortfarande hittar utmaningar i skidskyttet och tycker att det är roligt. Hur går det nationella kuppen då när du kör den? Hur bra är du? När jag ställer upp på en Sverige-kupp så är det med målsättning att vinna och innan jul hade jag tre raka andraplatser i Sverige-kuppen.
Det är bra resultat för den som har siktat mot seger. Två av de tävlingarna som jag körde innan jul då jag kom tvåa då vann Emil Nyqvist som var och körde på världskuppen här i veckan. Ena tävlingen slog han mig med fem sekunder och andra tävlingen slog han mig med tre sekunder så det var nära.
Men det är väl den nivån jag är på och syftar att vara på. Så då är du egentligen precis där man ska vara sådant och nu satsar du väl kanske inte på just den nivån. Kapacitetmässigt så är du väl ändå typ nästan och skulle kunna inte bli sist i en världskupp-tävling om du ställde upp? Nej jag skulle inte precis det hoppas jag för då gör jag nog ett dåligt race.
Sen är det ju tufft, det är bra konkurrens där men jag tänker i alla fall att man bör vara på övre halvan om man gör ett normalt lopp. Så du skulle kanske till och med kunna få en världskupp- poäng, en topp 40 om du hade fått ett riktigt hyfsat bra lopp? Ja men om jag skulle köra en världskupp så skulle det helt klart vara målsättningen. Någonstans ändå där man känner att då har man gjort ett okej eller ett bra lopp.
Om man inte har topp 40 då skulle jag kanske känna mig lite missnöjd. Ja grymt och jag vet ju att du pratade lite grann innan tävlingen skulle dra igång att du körde en hel del värmeträning. Jag vet inte riktigt hur pass vanligt det är egentligen att man gör det i idrotter eller är det ett nytt fenomen att man börjar köra värmeträning eller vad är grejen med det? Delvis är det ett nytt fenomen, det kommer ju att gå lite trender inom idrott och i det här fallet konditionsidrott.
Det är cyklisterna som kanske har varit först på bollen här och har kört värmeträning och det har ju forskats en del på det och det finns lite studier på det. Det har ju spridit sig till övriga delar i konditionsvärlden och andra konditionsidrotter. Nu även inom skilskytt och längd finns det en del åkare som provar på värmeträning.
Jag provade förra året inför säsongen med att köra värmeträning och jag tyckte att det fungerade bra så jag gjorde det även inför denna säsong och nu försöker jag hålla i det under hela säsongen. Den här grejen med värmeträning är att du vill höja din fysiska kapacitet. Syftet är att öka din syreupptagningsförmåga och i det här fallet så kan man säga att det liknar lite grann den effekten man får av höglidsträning.
Höglidsträning har man ju kört i bra många år, närmare 20-30 år. Då vistas man ju på höghöjd och där har man mindre syre att tillgå. Kroppen är så himla smart så den anpassar sig efter omgivningarna och förutsättningarna.
Vistas man på höghöjd så känner kroppen att den måste göra någonting för att kunna tillgodose musklerna med syre. På höghöjd skapar kroppen mer erythropoetin som ökar syrets bärförmåga och gör att det kan transportera syret snabbare i kroppen. Dels är det tävlingar på höghöjd ibland men ibland är det på lågglad.
Då har man ett litet överskott av röda blodkroppar och hemoglobin när det kommer till den stora tävlingen eller det man vill formtoppa till. Höghöjdsträning är en typ av formtoppning. Värmeträning är inte riktigt samma sak utan då utsätter man kroppen för värme.
För att kyla ner kroppen hjälper blodet till att kyla ner kroppen i form av vätskan som finns i blodet som är blodplasman. När vi utsätts för hög värme måste kroppen anpassa sig efter de nya förutsättningarna. I det här fallet börjar kroppen tillverka mer blodplasma och då blir det en ökad blodvolym.
Efter ett tag vill kroppen jämna ut förhållandet mellan röda blodkroppar och blodplasma som är de två huvuddelarna i blodet. Hb-värdet blir inte högre men i och med ökad blodvolym så har det förmodligen mer röda blodkroppar i kroppen och blodet. Därmed kan det öka syretransporten till arbetande muskler och därmed är man effektivare och kan arbeta i högre utsträckning i ett konditionsarbete.
Hur ser det ut för dig när du kör värmeträning? Var det varmt? Hur återskapar du en varm miljö? Det är det som är lite kluret när man pratar värmeträning. Förra året när jag började läsa på det här och kollade hur andra gjorde så utsattes det för värme. Det kan vara att manipulera rumstemperaturen, vara i ett varmt rum, luftfuktigheten, vara i ett våtigt rum eller badrum och spola varmvatten så att det blir fuktigt.
Eller att du klär dig riktigt varmt och tränar med jättemycket kläder. Det är väl det senare alternativet som är mest vanligt och som går att få till till exempel hemma. Jag själv har ett
inglasat utrum i min lägenhet och där har jag en stakmaskin och en cykeltrainer.
Då klär jag mig med ett underställ och ett överdrag, en jacka och byxa. Utanpå det har jag en tjockare tröja. Sen tar jag på mig regnkläder.
Sen har jag köpt en måladräkt som jag drar på för att det ska vara tätt. Skulle inte det räcka så drar jag på en dunjacka ovanpå. Men dunjackan behövde jag inte i början för då räckte det gott och väl med fyra-fem lager av kläder för att få upp en hög temperatur.
Rent funktionsrörelsemässigt, det kanske går bra om man cyklar men när du kör stakmaskin blir det inte väldigt mäckigt att ha allting på sig. Jo det är klart, det känns lite extra tungt när man har så pass mycket kläder. Men det har ändå gått bra.
De flesta passen har jag kört på stakmaskiner och sen varierar jag med cykel ibland. Men det är också ett projekt att när man håller på med värmeträning att kläderna blir genomblöta avsvett. Det är ju raka vägen in och slänga in allting i tvättmaskinen.
Du måste ju tvätta och hålla på med den biten efter varje pass. Så det är lite omständigt vid sidan om att hålla på med värmeträning. Men är man skidskytt så är man ju van vid de här omständigheterna.
Att det är mycket förberedelsetid och att du ska till exempel när du är ute och ska köra ett skidskyttepass så ska du fram med mattor och du ska hålla på med att skjuta in och grejer. Den faktiska tiden du lägger på träning är mycket mer än den tiden du räknar som träning. Så blir det lite när man kör värmeträning också.
I och med att jag har det så nära när jag har det på balkongen så blir det väldigt effektiv träning. Som jag tänker nu också eftersom du då håller på med en vintersport. Då när du går ut på tävling, för då är ni ju inte jättesuperpåklädda.
Tävlingsoutfitten är ju ganska sparsam på något sätt. Jag kan väl också tänka mig att när ni väl kör tävling att de kläderna ni har på er under tävlingsmomentet är väl lite för kallt. Jag menar att de är ganska kallt men ni blir varma när ni rör er.
Blir inte det en chock då om man har varit van att träna mycket i värme och sen ska man köra en tävling och man har nästan lite för lite kläder på sig? Ja, men delvis tror jag att kroppen blir bättre på att reglera förhållandet mellan värme och kyla när vi utsätter oss för både när man kör värmeträning och att man tränar ute i kall miljö. Men man har ju väldigt tunna kläder på sig när man kör själva tävlingsmomentet. Det är ett underställ och kanske inte alls en underställ på benen så du egentligen har bara en tunn tävlingssträck på benen och en tunn tävlingssträck på överkroppen.
Så börjar det bli ner mot 10 minusgradier men då är det ju kallt att vara ute och sen blir det ju ofta stillastående vid inskjutning och det är 70-momentet. Men min lösning på det för att hålla värmen och inte bli kall är att på uppvärmning då är det på med överdrag och ibland även tunn
kläder för att verkligen få upp värmen och starta varm. Är man kall innan start så är det ju sällan att du får upp värmen under loppet för då går ju all energi och blodflöde åt att transportera syre till arbetande muskler så de har ju inte tid att värma upp händer och fötter.
Hur kändes första passet eller första tävlingen efter att du hade kört ganska intensivt? Vad var upplevelsen? Ofta när man kör en värmeträningsperiod då ska du göra en till två veckor då du egentligen utsätter dig för värme varje dag. Antingen genom ett träningspass som kallas aktiv värmeträning eller ett passivt passiv värmeträning som kanske innebär att du sitter i bastun under 40 minuter. Först kör man ett block med en till två veckor med värmeträning och sen kan man bibehålla den effekten genom att träna två till tre passer i veckan.
Då kan man bibehålla den effekten man når upp genom värmeträningen under längre tid. När jag skulle tävla och försöka göra en bra prestation i skidsport efter det var ändå att jag kände mig i bra form och att kroppen kändes ganska stark och lätt och att jag kunde åka skidor fort. Ibland är det svårt att säga vad som gör att man är i bra form.
Om det är för att man har utsatt sig för värmeträning eller att man bara har tränat bra. Ofta när man kör de här passen som hör till värmeträningen då kör jag ofta på stakmaskin eller cykel och då jobbar man kontinuerligt i 50 minuter eller en timme. Det finns inga nedförsbackar så de pass som blir bra i sig är att det blir en kontinuerlig puls och att det blir ett bra pass.
Men sen kan det också vara allt från att man sköter kosten och att man har sovit bra och att man är på topp och att allting är runt omkring. Så det är svårt att säga vad som är huvudanledningen till att man är i bra form. Oftast är det helheten.
Men det kändes som att det var en bidragande orsak att köra värmeträning. Vad är det man tror på? Tror man på värmeträning då blir man kanske lite bättre av det. Det där är också intressant.
Vad man tror på. Tror du att man kan tänka sig till bra form? Ja det tror jag. Då hamnar vi lite grann på mental träning.
Att du ser framför dig att du åker snabbt och starkt upp en backa. Att du kan hänga på någon åkare som kanske är duktigare än vad du är. Att du jobbar med mentala bilder eller visualisering.
Att du skjuter fullt. Fler gånger är hjärnan med om det är lättare att göra det i praktiken. Det finns studier på i mental träning att det är så.
Så nog kan man jobba sig till en bra form genom det mentala och hur man tänker och vilken attityd och inställning man har till vissa uppgifter. Jag tror att det var i något skidskyttprogram som jag hörde detta också. Nu kan jag inte ge vilken de pratade om eller vilka som var inblandade i den här analysen.
Men det går väl egentligen i allting man gör. Vissa personer är vana att vinna och därför vinner
de bara. Och så kan det vara en som egentligen är likvärdig, lika duktig men som aldrig vinner.
Och då är den personen inte vana att vinna och då vinner aldrig. Och det kan man ju se, nu kommer jag inte på, men det fanns en, när jag var yngre så fanns det en svensk som sprang friidrott om det var typ hundra meter eller någon sprint i något slag. Det var inte Robert Kronberg utan någon annan som var aktiv under hans tid.
Som typ alltid var fyra i alla lopp. Svennilander eller? Ja det kan det nog vara. Ja det är väl lite tjänst att vara den eliga fyran.
Och hur tror du att det kan bli så pass illa att om karriären börjar så att du alltid är, dina femton första lopp du gör på en viss nivå och så kommer du alltid fyra de femton loppen. Tror du att det kan vara en bidragande faktor till att han alltid varit det? Eller om Johannes Tinges bö som är en av världens bästa skyddsskyttare idag alltid har vunnit, är det det lilla extra som gör att det skiljer sig? Ja men jag tror definitivt att det finns en sån parameter att till exempel folk som får ett genombrott och lyckas vinna första gången då vinner de ju. Det känns som att då spräcker man någon barriär att man kan vinna flera gånger för man vet liksom det var det här lilla som krävdes.
Då är det ju lättare att göra det igen så ja det tror jag absolut. Sen när man är skyddskytt då är det ju lite grann där man hamnar i ett bra flow. Ibland så kan man inte förklara vad man gör men man blir träffad hela tiden och sen kan man ju säga om man följer med på världsgruppen på tvn till exempel då hamnar ju en del som är ganska duktiga i en negativ spiral istället och de skjuter bom bom flera tävlingar på rad.
Jag satte och kollade på skyddskytte här nyss innan vi började prata och då var det ett reportage om norskan Ingrid Tandrevold som hade lite mentala problem eller hjärnsmöken på VM förra året. Hon sköt en trebom i nästan varje stående skytte och hon är ju duktig på att skjuta. Normalt skjuter hon inte trebom i en stå-serie.
Det gjorde hon inte innan och inte nu efteråt men då hade hon någon period där hon bara bommade varje skytte. Så då sitter det ju på nätinnan eller i bakhuvudet att det är något som låser sig i tävlingssammanhang. Det kostade henne också världskuppsegen i det totala också eftersom det hängde kvar till tävlingarna efter.
Och då gjorde hon ju fruktansvärt dåligt sig från sig och tappade allting. Det är väl det här med att tänka att nu måste jag träffa, nu får jag inte bomma. Sen vet man ju inte om det som är aktivt.
Så här kan jag inte tänka att jag måste göra något nytt eller bryta mönstret. Men ibland är det ju svårt för man vet ju hur man har presterat i tidigare skytten och att man har det här någonstans i bakhuvudet. Men det är väl också det som skiljer män som är bäst, att de är så himla bra på att släppa det som har hänt och att bara fokusera på nuet.
Vad jag kan påverka nu gör mig det nästa skott. Jag kan inte påverka att jag bommade i förra
serien eller förra skottet. Men när man står där i tävlingsformation så är det inte lätt att styra tankarna.
Men de som är bäst har ju en stark mental förmåga. Nu är ju inte alla i den nivån, men om du skulle ta det till det verkliga livet, hur kan man applicera just detta? Det är så lätt att man pratar om träning och tävling och sådana saker. Vad ska man göra för att bli bäst? Jag tycker att man har ganska mycket att lära.
Min teori är så här lite grann. Om du är bäst i världen på något, eller väldigt bra i något, det går ju också för dig att du är väldigt bra i skidskytte, du är väldigt bra på att träna. Du driver ju också ett företag som också går bra.
Jag förstår lite grann hur du menar. Hur kan någon som kanske vill lyckas i det privata livet, hur kan man applicera på det här? Jag förstår hur du är inne på det. Jag skulle säga att det är delvis en stor framgångsfaktor att sätta upp målsättningar.
Att veta vad du vill och vart du är på väg. Man får nästan göra en analys på vad som krävs för att jag ska kunna uppnå en sak. Om det är i vardagslivet eller om det är jobbmässigt eller vad det kan vara.
Ibland går det av sig själv att man har tur och flyt och man hamnar i rätt sammanhang och allt bara flyter på. Men någonstans tror jag ändå att du måste ha en målsättning och kanske veta vad du vill göra och vad du bör göra för att uppnå det. Det kan vara en enkel sak att du vill känna dig tyggare.
Vad ska du göra då? Jo, men då är det kanske steget. Det är att gå och lägga dig i tid. Det är ju disciplin som krävs.
Då måste jag gå och lägga mig, det är klockslaget som jag vill. Jag vill gå och lägga mig för att kunna få sova åtta timmar om det är det som krävs för att man ska känna sig tygg. Så man måste kunna säga konsekvenserna av det om man inte gör som man ska.
Jag tycker att det är lite roligare att sätta upp och slåla på telefonen eller kolla på en serie. Jag sätter upp till halv tolv istället för att gå och lägga mig i tid. Ja, men då blir ju konsekvenserna att du är trött dagen efter.
Det kanske funkar en eller två dagar eller tre dagar eller en vecka, men i det långa loppet så blir det ju slitigt. Då får man ju kolla tillbaka på målsättningen och hitta motivation i det. Om jag sköter det här nu i två veckor då kommer jag känna mig piggare.
Den dagen man känner sig piggare och varit duktig på det här, till exempel om det handlar om att gå och lägga sig i tid, då tror jag man kommer få mycket motivation av det och då tror jag man kommer också kunna, då kanske man inte behöver vara disciplinerad utan då har man fått in en vana som gör att man är i det här fallet piggare och därmed mer hälsosam. Så jag tror målsättningar är viktigt och att kunna analysera, lägga en plan. Vad bör jag göra för att uppnå
mitt mål? Och hitta motivationen i det.
Hur mycket har din elitsatsning hjälpt ditt företagande? Hur mycket nycklar har du fått med dig? Har du aktivt tänkt att så här har jag gjort, jag har satsat på att bli en riktigt, riktigt bra atlet. Då ska jag använda samma nycklar i mitt företagande. Har du gjort de kopplingarna eller har det bara fallit sig naturligt för dig? Nej, men jag hämtar ju mycket.
Det är lite som jag är inne på, att göra en målsättning och göra en plan och att ha disciplin och kanske utvärdera och reflektera som man gör i idrott. Fungerar den här vägen framåt? Nej, den funkar inte. Jag måste ta en annan väg.
Mycket av det blir när man bygger ett företag eller utvecklar en verksamhet som ska fungera så måste man jobba lite på samma sätt. Vart vill jag? Målsättning, planering, utvärdering, reflektera och ha disciplin i det hela. Samtidigt måste man vara lite kreativ och ha lite idéer hur man ska utveckla en bra tjänst eller en bra skidkurs som jag jobbar mycket med för att det ska vara intressant.
Det har ju hjälpt jättemycket och det finns väl många exempel på idrottare som är duktiga företagare eller kanske också tvärtom att det är duktiga företagare som kanske är duktiga på att ta sig an en idrottsutmaning. Där har jag ett bra exempel. Nu känner inte jag honom men jag jobbade i klädbranschen förr i tiden och då vet jag han som var vd för lag 157 tror jag.
Ja, Stefan Palm. Du kanske har bättre koll på det här. Nu får du rätta mig för det är kanske en historia som jag hittar på men jag tror att det var på den här nivån att han var vd för det.
Tog tjänstledigt i sex månader eller ett år eller någonting sådant och gav sig fan på att han skulle göra riktigt bra resultat på Vasaloppet. Ja. Och så kom han väl typ 44 eller någonting sånt där.
Du kanske har bättre koll på det. Jag känner ju de här åkarna som tävlar för lag 157. Jag vet att Stefan Palm var med och tränade med dem på en hel del pass.
Som du sa han var säkert ledig och gjorde en elitsatsning för att åka bra på Vasaloppet. Han åkte bra men jag har inte koll på vilken placering det var men det var en riktigt bra placering. Sen vet jag inte hur hans utgångsläge var riktigt om han hade hållit på med skidor förut eller någon annan typ av träning tidigare.
Men som du sa han gav sig fan på att han skulle lyckas och det gjorde han ju. Och samma sak som när jag jobbade i kläbranschen. Hon som var vd för det bolaget jag jobbade för hade också varit landskapsspelare i fotboll.
Så det är viktigt att framgångsrika människor är framgångsrika. Och jag tror någonstans att det handlar om… Mycket sitter med vad man har för förutsättningar i kroppen. Men jag tror nästan att det som är viktigast är tankesättet.
Om du lyckas eller om du inte lyckas. Jo men jag tror med inställningen och viljan kan du göra hur mycket som helst. Skulle man vilja bli landslagsåkare i skidskytt eller längdskidor då skulle det troligtvis lyckas rätt bra.
Men det är väl tiden som är en faktor. För en del tar det kanske 2-3 år att bli bra på en idrott. Eller en del kanske behöver lägga 10 år.
Då blir det en fråga om man har tålamod och tiden att lägga på en sån sak som att bli bra på en idrott. Och det går ju också in i företagande. Ja.
Om man kollar på det. Att lyckas med ett företag. Man kan ha bättre förutsättningar där också.
Men det tar ju i alla fall minst 3 år innan du är en lyckad företagare. Och då ska du ju också ha den tiden. Förstår du? Ja exakt.
Så när det gäller att bli bra på en idrott så kanske ibland i vissa fall så krävs det att man har de rätta fysiska förutsättningarna. Om du vill bli bra på basket så kanske du behöver en viss längd till exempel.
Eller vad det nu kan vara, men att lyckas med ett företag eller lyckas med sin dröm jobbmässigt, det kan ju vara att utbilda sig till ett visst yrke. Då är det egentligen bara din inställning som sätter stopp, tror jag. Tiden är ju såklart alltid en faktor, men har du tiden så är det bara viljan och ditt eget jobb som sätter stopp för att kunna lyckas.
Sen beror det på vad man definierar som att lyckas och framgång och hela den biten. Nu jagar vi resultat och toppplaceringar i Vasaloppet och sånt där och driva framgångsrika företag, medan en del kanske bara är nöjda med att ha en stabil inkomst och ha en trevlig vardag. Man har ju alltid känt personer i sitt liv, som jag i alla fall har hört av vissa säga, att så fort jag kommer på en arbetsintervju så får jag alltid jobbet.
De vet om att jag får de jobben jag söker. Och det är ju också en sån inställningsfråga, att man är lycklig i sina tillvaron. Det ska väl vara allas egentligen.
Är du lycklig så ska du vara lycklig. Definitionen av framgång kanske? Ja, så man inte bara strävar efter resultat och framgångsrika företag. Nästa mål när du är lycklig i din grund så kan du börja lyxa till det med nästa höga mål.
Det kanske också är en förutsättning för att lyckas om man känner sig nöjd och tillfreds med vardagen. Jag tänkte att vi skulle gå in på lite mer idrott snart. Men jag ville bara, för du nämner, och det tycker jag är också intressant, du nämner disciplin ganska mycket i det här samtalet.
Eller några gånger har det kommit över dina läppar. Om man ställer disciplin kontra motivation, vad tänker du kring det? Det tycker jag man kan vara lite slarvig med ibland. Jag hade inte motivation till att sluta röka.
Nej, men det har man ju aldrig. Men har du disciplin till att sluta röka så har du lyckats komma någonstans. Du vinner ju inte en tävling i en skidskytte om du bara ska träna när du har motivation.
Nej, men som du är inne på lite grann så går det lite hand i hand också. Har inte jag motivationen till att vilja bli bättre i en idrott eller att jag tycker att det är viktigt då är det svårt att känna varför ska jag göra det här. Varför ska jag ha disciplinen att gå ut och träna varje dag? Någonstans måste du ha motivationen och glädjen till att träna.
Sen är det inte roligt varje dag oavsett vad man gör, om det är träning eller jobb. Man har ju dagar då det känns mindre jobbigt. Det är väl då det är dags att plocka fram disciplinen att göra det ändå och bocka av det där arbetspasset eller som vi var inne på tidigare att gå och lägga dig i tid.
Annars uppnår du kanske inte de resultaten som du har tänkt om du inte gör det. Men sen kan disciplin ha ett för tufft träningsschema och att du verkligen är disciplinerad och gör allting som du ska. Det kan också göra att du tryter på motivationen så det gäller att hitta en balansgång på det där.
Men man kan ju inte bara träna när man känner för det. Om man har ett resultat man vill uppnå. Annars kan man börja träna efter motivation om man gör ett hälsoperspektiv.
Men då är ju människan lat i naturen så det kanske blir risk att man ligger på soffan för många kvällar eller dagar. Det finns ju sannolikhet. Men nu framåt då, för jag vet ju att du har säkert haft dina skidskytte målsättningar för den här säsongen men det tar ju inte slut där.
Du slutar ju inte att ha mål. Vad är ditt nästa stora satsning eller ditt stora mål? Vi pratade lite om det tidigare att man kanske ska vara nöjd med att bara ha en skön tillvaro. Inte kanske utsätta sig för så mycket prövningar och utmaningar.
Men någonstans skulle jag vilja kunna vara nöjd med, eller jag är nöjd med tillvaron. Men någonstans måste jag ha någon typ av krydda på det hela och ge mig själv utmaningar och sätta upp mål. Jag har också funderat på varför jag måste göra det hela tiden.
Jag tror att det är en personlighetsstörning helt enkelt. Det har börjat landa i att det är någon typ av personlighetsstörning. Egentligen har jag varit sugen i flera år men det har inte passat så bra när man har tränat och tävlat i skidskytte.
Men nu ser jag lite utrymme i kalendern att kunna göra det här. Då är det att göra en svensk klassiker på en riktigt bra tid. Då tänker jag att jag ska försöka utmana Oskarsvärlds rekord på de här fyra delmomenten.
Vasaloppet, vätterrundan, vanspåstämningen och tidningsloppet. Kan du bara kort säga, för nu tänker jag Oskarsvärld, vem är det? Jag har fått för mig att det är en som har åkt mycket vasalopp men jag kan ha helt fel med det. Oskarsvärld är en svensk längskidåkare främst känd som långloppsåkare.
Han vann tre vasalopp i början av 2000-talet. De senaste åren har han hållit på med multisport via Försvarsmakten där han anställde. De har ju ett framgångsrikt multisportlag som har vunnit VM till och med.
Han är fortfarande väldigt stark konditionsmässigt. Då hade han ett år i sin aktiva karriär då han, efter att han hade vunnit vasaloppet tror jag, körde även vätterrundan och de andra två momenten, vanspåstämningen och tidningsloppet. Då fick han en totaltid på just under 14 timmar.
Det är det jag tänker att jag ska prova om jag kan slå. Men som varare så sätter man kanske allt
för höga mål och kanske inte alls är i närheten av det här rekordet. Men jag har räknat på det så jag tror ändå att det är möjligt.
14 timmar är ändå sjukt. För jag kan ju någonstans tycka om jag har gillat cykling och mountainbike mycket. Kan ju ändå någonstans tycka att cykla vätterrundan på 10 timmar, då är man ändå ganska… Det är inte alla som cyklar vätterrundan på 10 timmar.
Nej, då måste du lägga ner lite tid på träningen och framför allt cykling. Då har du fyra timmar kvar så för mig hade det varit en omöjlighet. Har du räknat på hur lång tid du får hålla på med varje lopp? Nu ska du åka Vasaloppet.
Vad siktar du på Vasaloppetstid? Jag har siffrorna här. Oskarsvärd på Vasaloppet körde han på 4.14. 4.14.52 så han höll ju nästan på fyra timmar och femton minuter. Förra veckan har jag ställt in mig på att jag kanske måste åka Vasaloppet.
Helst så skajtar jag ju. Men då hade jag lite kontakt med den svensklaskan förra veckan. Då svarade hon på mejl att från och med något år tillbaka så får du köra skate.
Antingen kör du öppet spår på måndagen, för då är det fristil på det loppet. Eller så kör du nattvasan och du får räkna in det i en superklass. Då tänker jag att då måste jag kanske köra det som går snabbast.
Då är det ju skate som går snabbast. Även om det kan vara en fördel att ligga i en stor klunga på Vasaloppet. Är det många som åker samma spår så går det fortare och fortare egentligen.
Beroende på före. Min plan är att jag skajtar antingen öppet spår eller nattvasan. Men här är ett problem.
Dels är man väldigt beroende av vilket före det blir. Det avgör nästan mer vilken sluttid du får än om du skajtar eller kör klassiskt. Som två år tillbaka som vi pratade om i förra podden så är det flårförbud.
I vissa fören har det väldigt stor fördel av att ha flår på skidorna. Där kommer två saker som inte är till fördel för att kunna ta rekordet. Men det kan gå ändå.
Söder hade som sagt 4.15 och rekordet på Vasaloppet är 3.36. Har du åkt Vasan innan? Jag har åkt nattvasan två gånger och då har jag åkt på 3.53 och 3.56. Jag tänker att med mitt tidssken så måste jag åka på 3.45 för att kunna få rekordet. Fysiskt tror jag att jag klarar det men jag behöver ha ett bra före för att det ska kunna gå. När det går nattvasan, går det i samband med Vasaloppet eller går det någon helt annan tid på året? Det går natten till lördag Vasaloppsveckan och Vasaloppet går på söndag morgon.
Då är det 3.45 som gäller om man ska ha en chans på rekordet. Sen är det vettenrundan i juni och då cyklade Oskar Svärd med en subgrupp som cyklar på 6.55. Den gruppen var snabbast i året. Och här kommer ytterligare ett problem som gör att man inte kommer kunna råda på
hans tid.
Det är för att vettenrundan är 15 km längre sen 2021. Och 15 km när man cyklar i 40 km timmen innebär 22,5 minut. Jag ska cykla med Team Mustache och de har som mål att klara 7.30. 7.30 och han cyklar på 6.54? Ja, 6.55 och jag har sett att Team Mustache har cyklat på runt 7.25 tidigare något år.
De har lite marginal till sin måltid. Då planerar jag att vi cyklar på 7.25. Då tappar man 30 minuter på rekordtiden. Då har man ungefär plus minus noll om man gör ett bra Vasalotter.
Sen kommer man till det absolut svåraste för min del och det är ju symningen. Och där symade Oskar Svärd väldigt bra. Han hade en tid på 48-58.
Jag började simma förra året och hade drygt tio pass. Jag hade de här tankarna redan förra året. Eftersom jag hade simmat mitt första pass förra året så tänkte jag ge upp den här planen.
Jag var så himla dålig på att simma. Och jag är fortfarande inte bra men jag kände ändå att jag blev lite bättre på de där tio passen. Så jag har fortfarande ett hopp om att jag ska kunna klara det.
Då tänker jag att jag måste simma minst fyrtio gånger innan det är dags i början av juli att simma loppet. Då har jag satt upp en måltid på 52 minuter. Att jag tappar dryga tre minuter på Oskar Svärd.
Men det är nästan till ett drömresultat, 52 minuter. Egentligen skulle jag visa att jag kanske får kämpa för att komma under timmen. Minns jag fel nu? Det var Vätternrundan de hade förlängt.
För jag fick fråga när vi skrev här om veckan att de även hade förlängt Vansplåtssimning. Men det kanske var jag som missuppfattade det. Ja nej, det är nog samma sträckning som det har varit då.
Det är Vätternrundan som är femton kilometer längre då. Där de har gjort en ny bansträckning för att det ska bli lite säkrare i trafiken. Hur mycket kan du nagga av skidträningen nu? Att gå och simma istället? Skidor kan du tydligen väldigt bra då.
Kan du gå och simma? Det hade varit bra om jag åkte skidor idag, men jag går och simmar istället för att jag behöver skida mina pass. Jag måste nog plocka bort några skidpass för att kunna få cykla lite mer och simma lite mer. Nu är det bara dryga månader kvar till Vasaloppsveckan.
Då tänker jag att om man håller i skidåkningen ganska bra en månad till. Man kanske plockar bort något pass för att få till fördel för cykel och simning. Men efter Vasaloppsveckan får man försöka få in mer simpass och mer cykelpass.
När börjar löpträningen? Börjar den direkt efter cyklingen eller börjar du löpträna redan på våren också? Förra året hade jag lite tankar på att jag skulle göra klassiken. Då började jag med
att jag skulle cykla i juni i Vätternrundan. Då åkte jag med team och stage, men då blev jag sjuk.
Då hade jag cyklat hela våren och inte sprungit så mycket. Då tänkte jag att jag skulle börja med Lidingöloppet. Då började jag springa jättemycket efter Vätternrundan.
Men då var jag lite för offensiv i löpningen. Då fick jag en så kallad gubbvad brystning i vaden. Då var jag borta från löpningen i närmare fyra veckor.
Då avtog den satsningen på Lidingöloppet. Nu tänker jag vara lite smartare i år och börja tidigare och trappa upp det. Då var det lite pang på.
Då började jag springa milen på 40 minuter dagligen. På hårt underlag asfalt. Det dröjde två-tre veckor sedan åkte man på den här skadan.
I löpning måste man vara lite klokare och steppa upp träningen eftersom. Nu tänker jag att jag redan nu börjar lägga in löphast. Vad skulle du springa Lidingöloppet på? Hur mycket tid har du kvar i din planering? Då sprang jag Östersvärd på 1.57. Det är såklart en superbra tid.
Men där kan man få till bra löpträning och framförallt bra Lidingöloppet. Det är inte bara att ställa ut skorna även om man har tränat bra utan man ska genomföra loppet bra. Det kan hända mycket med energin, krampor och så vidare att man genomför loppet bra.
Då är planen att springa på 1.53. Då tar man in 4,5 minuter på Östersvärd. 1.53 och de som springer vad har man för kilometertempo då? Då snittar man 3,46 i tre mil. Så den är tuff.
Men det tror jag att man klarar. Och så är det ju terräng. Gör man fram och till bra löpträning så tror jag att jag borde klara det.
Då har man en minut och elva sekunder till godo på rekordet. Så det är lite utrymme att misslyckas på något delmoment. Vad hade han? Han hade 14 timmar.
13.58. Du ska under 14 timmar. Det är en rolig utmaning. Går alla de här 4 delmomenten så bra som de bara kan gå då kan man ta rekordet.
Annars är det en tuff tid att ta i och med att det är flårförbud inom skidåkningen. Och att vätterrundan är 15 kilometer längre. Dock är ju att man får skajta till fördel nu.
Men då är det lite gränsfullt. Om man har åkt en annan delteknik än vad han har gjort. Om det verkligen ska räknas.
Men det blir nya förutsättningar. Idrottet utvecklas, det blir nya förutsättningar. Jag vet inte om några år kanske alla skajtar.
Man kanske skajtar Vasaloppet. Vem vet. De har väl haft skajt på något Vasalopp förr i tiden också tror jag.
Om jag inte minns helt fel. Jo exakt. Det var väl en tidsperiod då man bara egentligen körde
fristil.
Man fick välja om man ville straight eller klassiskt. I en sån här satsning, nu bryter jag av lite grann. Hur beroende är du av andra för att klara det här målet? Du nämnde cyklingen, där cyklar du med ett gäng.
Hur beroende är du i de andra delmomenten att ha en sparringpartner? För jag misstänker väl ändå att du inte kommer åka till Vasaloppet solo. Utan du åker ju ändå med bekanta eller träningskompisar. Jag har inte planerat det fullt ut egentligen.
Jag bestämde mig egentligen förra veckan att nu jäklar kör jag. I skidåkning måste man ju ta hjälp av någon som testar skidor. Och kanske lagna lite vätska och så vidare.
Men du har ingen där som kan vara har åt dig de fem första milen. Och driva upp ditt tempo. Du löser tempot själv eller någonting av den biten.
Man kan ju hoppas på att det är någon stark åkare som ställer upp på nattvasan. Jag började fundera lite om banorna förra veckan. När jag körde nattvasan var jag tvungen att köra i tvåmannalag.
Så jag körde med Karl-Johan Westerberg som är en landslåtsåkare i längskidåkning. Han har inte åkt någon världskupp i år. Men han har åkt väldigt mycket världskupp genom åren.
Så han var ju stark. Vi åkte ifrån Anders Södergren i år. Sen kom han ikapp oss och gjorde en stor del av dragjobbet de sista fyra-fem milen.
Då fick vi mycket hjälp av han. Så då var det en tanke att man kanske måste värva Anders Södergren som har det. Han är ju en riktigt grym åkare att ligga i rygg på.
Han kan ju ligga och mala hur länge som helst i ett bra och jämnt tempo. Fast det var tio år sedan han la av så är han en åkare som man gärna skulle vilja ha som draglåk. Men jag måste, som du är inne på, försöka hitta någon sparringpartner.
Och simning och löpning kanske ger sig av sig själv. För det kanske ändå finns så pass bra. Ja, just det själva tävlingsmomentet ger sig själv lite grann i och med att det är så många runt omkring.
Och till löpning är det kanske mer beroende av att springa i ett jämnt tempo. Då har du till exempel klockan som hjälper och så kommer du säkert ha löpare runt omkring dig. Lite samma i simningen.
Men i simningen skulle man egentligen behöva hjälp av någon inför simningen som kan lära en lite simteknik. Det är nog det jag skulle säga att jag behöver mest hjälp med. Att få till en bra teknik i simningen som man kan simma överhuvudtaget.
Jag har simmat lite förra året som sagt. Och det är ju med att simma frisim, avslappnat och i
öppet vatten och under så lång tid. Det är inte lätt när man är… Jag skulle klassa mig som nybörjare.
Då tycker jag att det är svårt. Så där måste jag göra stora framsteg om jag ska lyckas med tiden tror jag. Väderförhållanden då? Är det egentligen bara Vasaloppet som är störst väderberoende på tid? De andra loppen är inte så himla… Ja, regnare på vättenrunda så är det… Det är om det skulle vara mycket motvind till exempel.
Eller mycket sydvind på vättenrunda. Då kan det ju missgynna tiden. Annars är ju Vasaloppet som är viktigast att ta vädret med sig.
Lötningen och simningen är inte så väderberoende. Om det går så fort som det går liksom. Ja, men spännande.
Då är det snart dags för Vasaloppet. Då får man ju helt enkelt bara önska dig lycka till med detta. Sen ska vi också tillägga att jag tror att en superklassiker är under 20 timmar.
Så bara det är ju bra att klara. Så det kommer du väl ändå att slå. Men det hade varit fett om du var nära i alla fall.
Hade hade chansen till rekordslagning uppe så länge som möjligt. Det vore kul och säkert jäkligt jobbigt om man har rekordet inom rekord. När man ska springa Lidingöloppet och in på sista milen.
Det är då man får koppla på pannbenet. Det är ett spännande träningsmål. Men det är ju ett prestationsmål också.
Men det är ju ett mål som gör att jag som vi var inne på tidigare. Att jag hittar motivation i träningen. Att hitta glädjen i det.
Att sätta upp de här utmaningarna för mig själv. Är det med dig då? Har du några utmaningar framför dig? Jo det har jag. Men mitt är mer kopplat till företagande.
Det andra. Min hälsa kör jag mer hälso- och välmående fokus på. Det handlar mycket om att optimera min vardag.
Så att jag får in alla bitar så mycket som möjligt. Och inte naggar så mycket på att vara ohälsosam. Jag vill vara hälsosam så länge som möjligt.
Och jag har ju ett långt livsmål. Jag har ju sagt till alla att jag ska bli 130 år gammal. Och vara pigg i 130 år.
Så jag har ju ett långsiktigt mål med min hälsa. Då blir man ju nyfiken på att optimera vardagen. Och få in alla saker du ska göra i vardagen.
Hur går det tillväga då då? Det handlar väl också mycket om sömn. Att försöka somna i relativ
tid så jag får mina timmar. Och jag har märkt en otrolig livsfördel med att kliva upp tidigt på morgon.
Jag känner att jag får lite… Nu utgår jag ju mycket från företagande. Så då känner jag att jag får lite fördel mot alla andra. Som håller på med mina konkurrenter.
Om jag är uppe tidigt och startar dagen så får jag lite fördel kontra dem. Om de börjar jobba klockan åtta så tänker jag Jag börjar jobba klockan sex så jag vann två timmar för er. Så det är lite så jag tänker.
Så det är mycket mål kring det. Och det är det som jag också är lite inne på nu också. Som jag var väldigt intresserad av i det här samtalet.
Med att tänka sig till framgång. Att verkligen försöka för det så himla lätt. Och jag har nämnt det lite grann tidigare i tidigare avsnitt.
Och jag vill absolut inte prata mer om min uppväxt eller min familj. Men är man uppväxt i en arbetarklassfamilj i Sverige på 80- och 90-talet. Så var det lite så här.
Upplever jag då. Alla har kanske inte den här upplevelsen. Men det var alltid lite.
Vi har inte haft dålig stält utan vi har haft vanligt svenssonstält. Bott i hus och två föräldrar som jobbar. Så jag har inte levt i någon brist.
Men det har ändå varit lite. Det här inte. Ja men du vet.
Lite socialdemokratiskt tänk. Att pengar är inte för oss utan det är för de andra. Du förstår lite det.
Och det har jag börjat förstå nu. Att jag kan ha fått lite för mycket negativa tankar kring saker och ting. Som har gjort kanske så massa tjäppar och hjul.
Därför tänker jag att. När det gäller företagen eller? Nej men livet i sig liksom. Att jag kanske inte.
För det är ju inte bara att börja tänka rätt. Utan det behöver man ju någonstans lära sig på något sätt. Och får man inte med sig de nycklarna.
Utan får komma på dem själv. Då kan man ju tappa lite. Men har det inte varit kanske? Om man blickar tillbaka en 20-30 år.
Att det mer har varit de här så här lite fyrkantiga mallarna. Att så här ska man leva livet. Att man ska gå till jobbet varje dag.
Gå ut fyra. Det finns en liten manual hur man ska leva. Och kanske leva framför allt i Sverige. Ja det är det. Och det är därför jag vill prata ner min uppväxt. Eller min familj.
För de har gjort det bra. Det har varit det bra uppväxten. Men jag kan se nu att.
Det finns en anledning till att vissa blir bra. Och det finns en anledning till att vissa inte blir bra. Utifrån mina mått mätt.
Eller från mina förutsättningar. Att är du uppvuxen i en entreprenörsfamilj. Så är det större chans att man blir en entreprenör.
Samma sak där är du uppvuxen med föräldrar. Som är mycket folkskriven och hemma hela livet. Så är det lättare att den miljön gör att nästa generation.
Det är lite grann hur jag tänker. Sen kan det vara helt fel. Men det är väl också ett tips om man.
Med den vägen man vill gå. Vill man vara en entreprenör eller företagare. Då ska man ju försöka omge sig med likasinnade.
Eller så har man kanske kommit ännu längre på resan. Så där ligger mitt mål. Mycket att skapa förutsättningar kring det.
Och så har jag ett företagsmål. Jag fyller 42 i år. Och jag har satt upp ett mål när jag är 50.
När jag är 50 så ska jag inte gå pension. Men då ska jag ändra om i min tillvaro. Jag kommer att jobba hårt i åtta år.
Då ligger vissa delmål och mål i det. Då måste man bryta ner det till en daglig rutin. För annars når man ju inte dit.
Precis som med träning som du gör nu också. Jag ska göra en superklassiker på rekordtid 2025. Det började du med redan.
Tänk på förra året. Så finns det ju där varje dag. Som jag berättade innan vi började spela in.
Du kan ju inte ta paus från träningen i två veckor. Bara för att det är jul och nyår som jag gjorde. Du måste ju någonstans ha en plan för de dagarna också.
Så har jag i mitt företagande och mitt arbetssätt. Det här behöver jag göra varje dag i februari. I mars, i april, i maj.
För att ta ett mål i det. Ibland kan det låta lite tråkigt att man måste göra ett rejält jobb nu. För att kunna få bära fruktan lite senare.
För då är man kanske inte i nuet just nu. Jag känner att jag är lite i samma situation som dig. Jag jobbar mycket och tränar mycket.
Jag lägger väldigt mycket tid på det just nu. Men någonstans ser man i perspektiv längre fram. Det jobbet jag gör nu skulle kunna skapa förutsättningar längre fram i livet.
Kanske om man sköter företagen bra. Då kanske man kan jobba lite mindre. Eller på de villkor man själv vill.
För att kunna ha tid till mer familj. Till exempel. Det är ju också en utmaning.
För någonstans får man ju inte heller glömma att det enda som gills och räknas är ju egentligen idag. Det här brottas jag lite grann med. Om vi återgår till mina föräldrar.
Mina föräldrar jobbade ganska mycket också. Som jag kommer ihåg. Det var inte att de tänkte så hela livet.
Den här filen är längre än 30 minuter.
När de började var runt 50 så började de liksom tänka väldigt mycket på pension, spara pension och när vi går i pension så ska vi hitta dit och detta och fram och tillbaka. Det var väldigt mycket fokus på det och det ska man ju ha den förhandsförhållningen. Men mamman fick då Alzheimers när hon var 58.
Så hon hann ju inte gå i pension utan hon hann ju insjukna istället och sista åren så var det snurrigt för henne. Så det har jag också med mig. Jag kan ju inte lägga ner allt för mycket och ta bort allt för mycket glädje idag.
För det kan ju faktiskt också ta slut om tre år, sju år imorgon. Så det är ju en avvägning. Men då får man vrida på det också.
Tycker jag att det är roligt att ha mål? Ja det gör jag. Tycker jag att det är roligt att göra det här? Jag tycker det är kul med att bygga företag. Jag ser det lite grann som ett dataspel samtidigt.
Så så länge jag tycker att det är kul, då är det bra. Jag vårdar min relation med min fru väldigt mycket också. Och så har jag ett boendes barn hemma som också ska in i den här ekvationen.
Så det är ju liksom sådana saker också som man inte heller får tappa. Och då kommer ju den här optimeringen in. Att jag ju väldigt försöker kliva upp tidet för att vinna tid.
Tre kvällar i veckan så går det egentligen åt att följa boendesdottern till hennes träningar som hon håller på med. Och då försöker jag också, jag jobbar när hon är hemma, men när jag är med henne eller när min fru är med henne så försöker vi också vara duktiga på att inte jobba och inte vara så kopplad till telefonen. Så när jag röstar henne till träningen, då är det det jag gör.
Tisdagar så håller hon på med klättring och då måste jag ju säkra henne. Så då kan jag inte göra någonting annat än att säkra henne. Men däremot har jag kommit på att onsdagar och torsdagar, då kan jag rösta henne till träningen se att de kommer in på den, sen tränar de en och en halv timme.
Det är ju perfekt för mig, för då kan jag ju träna där en timme och tjugo minuter när hon tränar. Då behöver inte jag göra det under arbetstid. Så det är mycket sånt pusslande.
Ja men som du säger, det gäller ju att vara närvarande i stunden. Så att man inte är någon annanstans i tankarna när du umgås med boendesparnet där du är borta i jobbtankar. Så när du är närvarande kan du få ut mycket mer av den tiden.
Oavsett om det är tid med ditt boendespar eller om det är i jobbsammanhang. Sen tänkte jag på, som du sa, att man ska inte känna att man offrar någonting heller. För då har man ju kanske fel ute, när man har tanke på det här med att balansera det som händer i framtiden och det som händer idag.
Ändå, som du sa, att man har kul på vägen medan man gör det här lite hårdare jobbet i nuet. Och det är det jag tycker också är så trevligt med den här podcasten jag har fått prata med alla ni som är med här. För det här ingår ju också en del av det hela.
Men det är också väldigt trevligt att prata med alla som är här. Så då blir det så här, det är kul men det ingår en större plan och då får jag ut väldigt mycket. Jag lär mig också väldigt mycket och jag lär känna väldigt roliga människor.
Så då är det mycket vinrinn på det. Så jag tror att det är ett tips till alla, att försöka hitta vad en än gör. Försök känna glädje i vilket val en gör.
Alla blir glada för olika saker. Jag känner, jag jobbade med en kille förr, eller han jobbade på samma företag som jag. Och det bästa han visste det var att spela gitarr och spela dataspel.
Det var liksom hans grej, och läsa böcker. Det var liksom hans grej. Så han kunde leva med, nu säger jag, det här är inte negativt, men han bara, därför så passar det bra för mig att bara jobba på ett lager.
Han bara, för det är enkelt, jag behöver inte använda min jämn kapacitet och det är hyfsat bra betalt. Som gör att jag har energi när jag går hem så att jag kan spela dataspel, spela gitarr och läsa böcker. Han levde liksom livets liv, det var det bästa.
Han kunde inte tänka sig ett bättre liv än det. Och var svinnöjd med tillvaron. Och då är det så här, ja men det är fint.
Då kommer jag in lite på det som vi pratade om tidigare. Då har han kanske uppnått lycka och framgång i det. Ja, exakt.
Men en sista fråga då. Du sa att målet var att bli 130 år. Nu är det en podd med lite koppling till biohacking.
Vad har du för tre bästa tips till mig då? Om jag också vill bli över hundra år? Ja, och det här är ju bara, man får ju ta det med en nypa salt, men här är ju liksom helt enkelt bara vad jag tror. Dels så tror jag att du faller ju bort lite grann där du är nu. Jag tror att du tränade lite för mycket och pushade lite för mycket just för tillfället.
Men det är ju lite skitsaktsamma, för det kommer du inte göra hela livet. Vad är en lagomängd då? För rörelse och motion är ju ändå viktig för människan. Men du som är inne i biohacking- världen här, vad är en rimlig eller en balanserad nivå då på träning? Det är svårt.
Nu är ju jag alldeles för dåligt insatt som någon expert. Men rörelse behöver man. Men jag tror att man behöver mer tänka motionär nivå.
Och sen tror jag att man ska hålla sär också träning och motion är två olika saker. Som jag säger, jag försöker gå på gym fem dagar i veckan, men då tränar jag ju fem dagar i veckan. Det betyder ju inte att jag kan sitta still två dagar av de fem, utan jag måste ju motionera oavsett vad jag gör.
Mellantiden mellan gymmet så måste jag alltid finna rörelse. Så jag tror att där får man liksom tänka, jag sitter mycket vid datorn och jobbar, så jag måste gå och styrketräna för att inte få ont i ryggen och sådana saker. Sen styrketränar jag också lite grann för testosteronnivån och hela den biten.
Sen vet jag inte om det var du och jag som var inne på det i vårt förra samtal eller om jag var inne i det med någon annan. Men det är ju det här med att köra konditionsträning och sånt, att män över 30 springer typ inte ens längre. Eller det får liksom inte någon hög puls, utan det försvinner.
Och det är klart att det behöver man ju också ha. Men det kanske räcker med att köra ett intervallpass i veckan och köra lite kondition. Men någonting som jag har snujat in på mycket själv är att jag alltid försöker ta 10 000 steg per dag.
Det är liksom en sådan riktlinje som jag har, att så mycket måste ju ändå röra mig om jag inte liksom tränar. Det handlar om vanlig vardagsmotion och det är bra för kroppet. Styrketräning är ju superviktigt för äldre personer.
Det finns mycket studier om att de bör träna och styrka högt upp i åldrarna. Att man är 80 år, du måste träna och styrka, eller du ska träna och styrka för att optimera hälsan. Sedan det här med att man inte springer när man är över 30 år, det är ju… Ja, så är det i många fall.
Jag har ju en del träningsgrupper där jag kör med motionärer och många är ju medelålders, mellan 40 och 50. Vi brukar hoppa och köra lite spänsträning på våra träningspass. Då är frågan varför får man sämre spänst när man blir äldre? Delvis är det för att musklerna tappar lite funktion och kapacitet.
Men ofta är det också beroende på att du inte tränar spänst i vuxen ålder eller hoppar så mycket. När du är liten är det en naturlig del att du springer och hoppar och gör sprinter och grejer. Men det slutar man med när man blir vuxen egentligen om man inte tränar på elitnivå.
Jag tror att jag såg någon studie, eller om det var någon… Det här är också taget ur luften, men jag tror att det var en kompis som berättade att han hade… Jag vet inte om han hade sett något sådant YouTube-klipp bara eller om han hade läst någon som hade gjort ett experiment. Men han följde efter typ en fyraåring. Han bara, idag ska jag följa efter en fyraåring hela dagen.
Och liksom så här, följa Yong, en fyraåring. Så när fyraåringen gick upp och hoppade på soffan då gjorde han likadant och gjorde så en hel dag. Det var en massa träningsverk den dagen efter.
Ja, han bara, fy fan vilken jävla helvete det här var för att de är ju igång hela tiden. Ja, han hade bränt många kalorier då. Sen tror jag också så här… Jag tror att fasta liksom är en nyckel till att leva hälsosamt och dels leva yngre.
Och det kan man ju också då se. Lite forskning och lite vad man har testat litegrann när man går på lite mat. Bland annat när de har gjort på råttor och möss.
När de har… Ger man en råtta 30% mindre att äta så lever den 30% längre mot sina kompisar. Så det kan ju också vara en grej tror jag som är viktig att ha koll på att inte överrätta. Går också litegrann in i att om man kollar på USA nu så är det första gången i världshistorien ett land backar i livslängd.
Och det går också ungefär i hand och hand med Fetma i USA. Det är fler i världen överlag, dels i USA som dör av Fetma än av matbrist. Ja just det.
Och jag hängde med litegrann med att läsa litegrann om fasta och så vidare. Och om läkecellerna och så vidare. Du kan säkert bättre men… Jag hoppas också att du äter ditt sista stora mål och äter mat ganska tidigt på dagen så att det ska gynna matsmältningen och att mage och tarm inte är igång under natten utan det är mer att det hjälper kroppen att reparera celler istället för att handla om mat och matsmältningen.
Men då blir det ett problem för mig som idrottare att man är i behov av ganska mycket energi. Nu är inte jag en idrottare som äter överätt eller äter super mycket mängd mat men jag äter kanske ändå relativt mycket. Och jag kan ju uppleva att jag inte äter tillräckligt mycket mat.
Det blir såklart en försämrad prestation på träning och tävling. Men till exempel så blir jag ju hungrig. Det kan man ju träna upp och vända kroppen med men äter jag lite för dåligt efter dagens andra träning till middag och att jag kanske skippar kvällsmål men då vaknar jag ju på natten av att jag är hungrig eller vaknar extra tidigt för att jag är hungrig och att kroppen behöver energi.
Och då förlorar jag ju sömn på det viset och då blir det egentligen en kontraproduktiv sak av det hela. Istället för att jag går och lägger mig och att kroppen ska sova bra och reparera celler och så vidare och inte behöva lägga energi på matsmältningen då blir det kontraproduktivt i och med att jag vaknar tidigt och vaknar under natten för att jag är hungrig. Det är balansen där.
Balansen, ja. Mindre träning och kunna fasta. Vad tycker man är kul? Det här som du gör nu och som du har gjort nu i tio års tid kanske.
Du kommer ju inte ligga på den här träningen om tio år. Du bygger ju en bra grund på något annat sätt. Sen så tror jag med det här med mat att man också får ha med sig att hur mycket man äter det är också ganska ointressant.
Det handlar väl egentligen om hur mycket mat du har kvar i omlopp. Du gör ju av med så pass
mycket också så kroppen börjar ju ändå äta av dig och reparera för att du tömmer den ju så pass mycket. Men vad är det för mig då som inte tränar för att uppgöra av människor på samma sätt måste ju tänka till lite mer.
Hade jag ätit lika mycket som du så hade jag blivit fet. Så är det. Om du inte äter rätt saker.
Om det är mycket frukt och grönt och grönsaker. Så är det. Börja tänka på näringen.
En stor del som jag tänker vi ska avsluta med som jag tycker är det viktigaste egentligen och det är ju relationer till andra människor. Dels är det viktigt för att leva länge. För det tycker jag man också ser att om man kollar på äldre personer som är glada och lyckliga och lever länge brukar oftast ha en partner.
Som de är väldigt kära i eller har väldigt bra så. Och då behöver man ju inte tänka liksom att man ja jag dör tidigt om jag inte har en partner utan det handlar om ett socialt liv liksom att inte vara ensam. För vi är ju en slags ändå flockdjur.
Och då gynnar det mig i lång tid och det gynnar även vardagen om jag har ett socialt liv. Och som du sa också omge dig med personer som man mår bra av och som delar ens livsåskådning. Sen tror jag mycket på det här med som jag själv och det här kan jag säga till podden också att jag får en del mentorskap av vissa människor men jag saknar lite grann som du har att vara mentor eller coach till någon annan.
Och den tror jag är viktig. Dels att alltid ha en mentor men sen att alltid ha någon man kan lära vidare också. Att man är liksom i båda sitsarna.
Ge och ta principen lite grann. Att jag tar informationen av någon annan men då är det minst lika viktigt att jag ger dubbelt så mycket information vidare i nästa led. Det är viktigt för relationerna och det är viktigt för utvecklingen av det stora hela.
Så det tror jag är en stor betydelse för livskvaliteten i längden. Men det uppfyller väl en del av människans basbehov också att känna sig behövd och göra meningsfulla saker. När du kan ge informationen vidare eller att du är nyttig för en annan människa så uppfyller du ju ett eget behov också.
Ja, så är det. Och så det där med nära relationer som du sa. Jag lyssnade på en podd igår faktiskt och då tog jag mig upp det här exemplet med att ofta äldre personer som kanske har en livspartner som de har levt med hela livet och så går den ena personen bort.
Då kan det dröja ganska kort tid så går den andra personen också bort. Och det är väl ett ganska tydligt exempel på hur viktigt det är med nära relationer och kanske som du sa ha en livspartner eller ett socialt bra umgänge. Nära relationer, ja.
Så är det. Grymt! Ja! Det var ett annat avslut på den här podden. Det var kul att få lite frågor tillbaka.
Det händer inte så vanligt. Hur ska den avslutas här då? Dels så får man ju följa. Ni som kollar på Vasaloppet och sådant får ju kolla Simon Hallström i resultatlistor och på de övriga tävlingarna också så du får lite press på dig.
Men vart hittar man dina kurser och vart hittar man dig liksom om man blir mer nyfiken på att åka skidor fort och blir inspirerad av en bra människa? Ja, men på slutet har jag varit lite sömre på sociala medier. Jag har inte haft lite tid och utrymme för det. Men för att sätta lite extra press på mig själv så försöker jag dela med mig av den här resan lite bättre.
Så att man får mig att följa. Lite av syftet är att kunna inspirera och motivera andra. Att ta sig an utmaningar om det ska vara en svensk klassiker eller kanske något enskilt lopp.
För det är ju riktigt den branschen jag är med träning och hälsa. Då finns jag på minprestation.se eller minprestation.se på Instagram. Och Simon Hallström på Instagram.
Nu när vi har pratat om det här och man har ett uttalat mål som fler kan veta om då ska jag vara lite bättre på att dela med mig av vad som händer också. Snyggt, då får vi tacka för det här. Tack själv.
Kul att vara med. Ja tack.